Parodontologie
Despre Parodontologie
Ce este boala parodontală?
Boala parodontală este una dintre cele mai răspândite patologii dentare la nivel global și poate fi recunoscută prin inflamarea și înroșirea structurilor moi care înconjoară dintele (gingia). În fazele mai avansate, aceste simptome sunt însoțite de retracția gingivală, modificari de poziție a dinților, durere în timpul masticației și chiar prin apariția mobilității dintelui pe arcadă ducând, în final, la pierderea acestuia.
Parodontologia reprezintă o ramură importantă a medicinei dentare. Aceasta se ocupă de afecțiunile gingivale și anume gingivita și parodontita. Mai exact, parodontologia este specializată în diagnosticarea și tratarea bolilor ce afectează gingia și țesuturile de susținere ale dintelui, atrăgând mereu atenția asupra a cât este de esențială o igienă dentară corectă.
Specialistul parodontolog va avea grijă să detecteze afecțiunile gingivale și pierderile osoase și să recomande un tratament adecvat în funcție de adâncimea pungilor parodontale și de complexitatea cazului.
Cauzele apariției afecțiunilor parodontale:
În cavitatea orală trăiesc numeroase bacterii. Acestea, împreună cu alte substanțe din alimentația zilnică realizează o peliculă lipicioasă care se depune pe dinți și care formează placa bacteriană. Principala cauză a apariției bolii parodontale o reprezintă o igienă dentară necorespunzătoare care favorizează acumularea de placă bacteriană în exces pe dinți și sub gingii.
De aceea, practicarea unei igiene dentare corecte la domiciliu în fiecare zi, dimineața și îndeosebi seara, timp de minim 3 minute și utilizarea mijloacelor auxiliare igienizarii precum ața dentară, periutele interdentare sau a irigatorului bucal reprezintă cea mai ușoară formă de menținere a sănătății dentare și parodontale.
Cu toate acestea, prin simplul periaj realizat acasă, nu putem îndepărta și tartrul, și anume partea din placa bacteriană care s-a mineralizat (întărit) și a rămas pe dinți și sub gingie. Tartrul poate fi curățat de pe dinți doar prin igienizarea profesională realizată în cabinetul medicului dentist, prin manoperele de detartraj și periaj profesional.
Se recomandă ca vizita la cabinet pentru ședința de profilaxie periodică să fie realizată o dată la fiecare 6 luni. Însă există particularități individuale, astfel că, există pacienți care necesită efectuarea acestor manopere chiar și mai devreme de 6 luni.
Tipuri de afecțiuni parodontale:
- Gingivita
- Parodontita
Simptomatologia bolii parodontale:
Boala parodontală debutează cu un set de simptome, care trădează în primul rând aspectul gingiilor sănătoase. Ulterior, pe masură ce afecțiunea evoluează în profunzime, vor apărea modificări patologice și la nivelul structurilor osoase, de susținere a dinților.
Modificarile patologice intalnite cel mai frecvent sunt:
- sângerarea gingivală, la periaj sau la folosirea aței dentare;
- inflamarea gingiilor, cu sau fără dureri ușoare;
- gingii tumefiate (umflate) și moi la palpare;
- gingii de culoare roșu aprins sau rosu-violaceu;
- gingii care sângerează ușor sau spontan;
- retragerea gingiilor de pe suprafața dinților insotita de expunerea rădăcinii dinților;
- respirație urât mirositoare (halitoză);
- durere în timpul mestecării alimentelor;
- disconfort la alimente foarte reci sau foarte calde;
- migrarea dinților (deplasarea din locul obișnuit în mușcătură);
- mobilitate dentară (dinții se mișcă în plan orizontal sau/și vertical);
- secreții purulente între dinți și gingii.
Cum este stabilit diagnosticul?
- Examenul clinic al țesuturilor moi;
- Examene paraclinice (radiografii panoramice, bilanț radiologic, computer tomograf CBCT);
- Măsurarea pungilor parodontale - parodontometrii dentare;
- Parcurgerea istoricului medical împreună cu pacientul, a obiceiurilor vicioase (fumatul) și de igienă dentară zilnică, a tratamentelor dentare anterioare, a afecțiunilor generale etc.
- Realizarea anumitor investigații sau analize de sânge necesare pentru completarea tabloului clinic.
Suntem aici pentru a răspunde întrebărilor tale
Credem că este responsabilitatea noastră să oferim pacienților cele mai înalte standarde de îngrijire dentară pentru a-i ajuta să-și atingă obiectivele.
Zâmbetul tău reprezintă o investiție pentru toată viața și este foarte important ca alegerea făcută să fie cea mai potrivită pentru tine.
Vă recomandăm să consultați specialiștii PAROMED pentru o consultație complexă, în urma căreia se va realiza un plan de tratament personalizat.
Acestea sunt o parte din serviciile oferite, vă invităm să vedeți lista întreagă de prețuri.
Program Clinică
-
Luni - Joi
10:00-20:00 -
Vineri
10:00-17:00 -
Sâmbătă - Duminică
Închis
Suntem aici pentru tine!
Vă rugăm să nu ezitați să contactați personalul nostru prietenos de la recepție pentru orice întrebare generală sau medicală.